Foredrag: Tillid, social kapital og gensidighed

03 jan

Social kapital

Social kapital

I dag er begrebet social kapital ret godt defineret. Det handler om relation og styrken af relationer. I vores meget interaktive foredrag om social kapital taler vi mindre om definitioner og mere om de metoder, der udvikler den. Vi retter fokus ind på:

  • Dialoger og bl.a. gode måde at evaluere på – bl.a. med udgangspunkt i forskningsresultater, der på ret inspirerende vis, præsenteres her
  • Hvordan fokus på mening skaber sammenhængskraft i teams og organisationer
  • Hvordan man skaber større tillid i organisationer
  • Forudsætningerne for at vi deler og hjælper hinanden mere

Foredraget der typisk varer 2 – 3 timer bygger især på en øvelse, som vi kalder ”Et eksperiment i gensidighed”

Et eksperiment i gensidighed

Øvelsen ”Et eksperiment i gensidighed” er en øvelse der fremmer den sociale kapital med det samme. Efter ”eksperimentet” hvor deltagerne går fra oplevelsen med et ”wow”

Hvorfor? Personer, der medvirker i eksperimenter får input til personlige eller faglige udfordringer. De får den information, de har brug for og de løser virkelige problemer fordi eksperimenter fokuserer på løsninger.

Undervejs i ” Et eksperiment i gensidighed” opnår deltagerne:

  • Læring om styrken og skabelse af gensidighed
  • Løsninger på egne udfordringer samtidig med at man hjælper andre
  • Forståelse for deres kolleger eller samarbejdspartnere på et niveau de ikke havde før.

Social kapital”Et eksperiment i gensidighed” anvendes andre steder i verden og er en simpel, systematisk og skalerbar tilgang til social kapital og gensidighed. Den kan bruges i grupper fra 10 til 500 og i dag har mere en 20.000 mennesker brugt varianter af øvelsen verden over.

Topledere, ledere og medarbejdere verden over siger i forbindelse med brug af øvelsen:

Der er mange værdifulde bidrag i vores gruppe. Alt hvad der mangles er blot at man spørger om det. Man kan virkelig bidrage meget til andre.

Det at ”spørge” genererede energi og kreativitet; struktureret tilgang til at spørger er nødvendigt. Det er en helt særlig ressource.

Jeg gik fra workshoppen med en følelse af ”wow” – kan se at det handler meget om at spørge. Når alle spørger er det jo lige pludselig blevet normalt. Derefter kommer hjælpen helt af sig selv.

Share on FacebookShare on LinkedIn