TAL med TING – et dialogredskab

08 feb
Eksempel fra en samtale.

En samtale hvor lederen synes der mangler retning (kompas), medarbejderen synes kvalitetskonceptet ikke hænger sammen (klodser). Lederen skal fokusere på tættere relationer (hjertet) og begge skal tale mere (taleboble) og rykke ud af starthullerne (racerbil) i forhold til hvad de aftaler. Her meget simpelt forklaret, men hverken medarbejder eller leder har glemt essensen af samtalen.

TAL med TING er et dialogredskab hvor man anvender fysiske ting til at skabe fælles viden og indsigt. Metoden giver plads til at se muligheder, komme i dybden og se dagligdagen i et nyt perspektiv. Metoden bygger bl.a. på grundantagelsen om at

“når vi griber en fysisk genstand,
så hjælper denne genstand os med at begribe det,
som er abstrakt.”
Citat designer Birgitte Malling Eriksen

Det betyder, at vi med genstanden i hånden får hjælp til at begribe, forstå og i fællesskab tale dybere om emner og problemstillinger, der knytter sig til vores hverdag.

Det er vores erfaring, at metoden både er inspirerende og effektiv i forhold til at skabe motivation og engagement omkring eksempelvis MUS. Erfaringer viser også at TAL med TING er med til at styrke dialogen og gøre abstrakte emner nærværende og vedkommende for både medarbejder og leder.

TAL med TING gør det også lettere for en leder at skabe en god samtale. Dette skyldes at de fysiske genstande giver inspiration til forudsætningerne for en god samtale, nemlig åbne spørgsmål og nysgerrighed. I samme forbindelse er anvendelse af fysiske genstande valgt af alle parter i samtalen med til at sikre en mere ligeværdig dialog mellem medarbejder og leder.

TAL med TING bygger bl.a. på det man på engelsk kalder ”tinkering”. Forskning inden for tinkering viser at anvendelsen af fysiske objekter i dialog og læringsforløb, gør at vi lettere er i stand til at huske hvad vi har talt om. Når dette er særligt relevant, skyldes det at mange udviklingssamtaler ender med at blive glemt og særlige fokusområder al for hurtigt ryger ud af fokus og dermed aldrig når at blive forankret i hverdagen.

Skærmbillede 2016-02-08 kl. 11.23.06Hvad består TAL med TING af:
Kassen indeholder 36 nøje udvalgte inspirationsgenstande der har alle en stærk symbolværdi. Genstandene er med til at skabe associationer til arbejdssituationer og dagligdagen. Vi har lagt vægt på at udvælge objekter som repræsenterer en autenticitet ved at have enten 1) en funktion og/eller 2) sansemæssige kvaliteter.

Forskning i tinkering viser, at det er meget vigtigt, at det ikke er tilfældigt udvalgte genstande, eksempelvis legetøj.

Der følger sekskantede bakker med, som kan bruges til at samtalen bygges sammen. Hvorvidt konceptet også bruges med ting som værktøjer til handling og emnekort er forskellig fra kunde til kunde.

Erfaringerne:
Kommentarer fra ledere efter brug er eksempelvis:

  • Bedre samtaler
  • Dybere samtaler
  • Ingen har svært ved at vælge ting
  • Stiller krav til lederne
  • 5 ud af 12 har efterspurgt billeder efterfølgende – kontrast i forhold til almindelige spørgeskema MUS samtaler, hvor ingen er interesseret før eller efter
  • Vi undersøger mere end vi forsvarer

Hvem står bag:
TAL med TING er udviklet af GNIST i samarbejde med designer Birgitte Malling Eriksen og lavet i et co-creation forløb med Ikast Brande Kommune og Herning Kommune ifb. med udviklingen af et nyt MUS værktøj.

Køb af produktet
Dette produkt designes særlig til hver kunde og leveringstiden er derfor 2-3 uger, prisen varierer fra 5.000-10.000 alt afhængig af hvor mange sæt der bestilles. Sættene kan genbruges igen og igen. Kontakt Mads på telefon 81613939 eller Marianne på telefon 24861511 for at høre nærmere.

Demonstration af produktet
Vi kommer gerne ud og viser produktet i din organisation og planlægger også en demonstration på et gå-hjem møde i Aarhus. Følg med på siden her eller tilmeld dig vores nyhedsbrev oppe i det orange felt øverst på siden, så er du sikker på ikke at gå glip af noget. Ønsker du et møde hos dig, så kontakt Mads på mads@gnist.com eller telefon 81613939 eller Marianne på marianne@gnist.com eller telefon 24861511 for at aftale nærmere.

 

Share on FacebookShare on LinkedIn