Robusthed – kan det være et spørgsmål om gulerødder, æg og kaffe?

Nogle gange kan gamle historier få et nyt liv.

En ung mand er på besøg hos sin farmor. Han fortæller hende, hvad der sker i hans arbejdsliv, og at det er lidt hårdt i øjeblikket. Han kæmper for en forfremmelse, der stilles hele tiden større og større krav og kollegerne bliver mere og mere egoistiske. Han ved ikke, hvad han skal gøre, og det virker som om, at det ene problem afløser det andet.

Han ved ikke, hvad han skal gøre og det virker som om, at det ene problem afløser det andet.

Hans farmor kigger på ham, rejser sig op og går ud i køkkenet. Her fylder hun tre gryder med vand og sætter dem over komfuret. Da vandet koger, putter hun en gulerod i den ene gryde, et æg i den anden gryde og kværnede kaffebønner i den sidste. Hun lader dem koge i ca. 20. min uden at sige et ord. Herefter fisker hun guleroden op og placerer den i en skål. Hun tager ægget op og placerer også det i en skål. Sidst filtrerer hun kaffen, ned i en kop.

”Hvad ser du?” spørger farmoren
“En gulerod, et æg og en kop kaffe” svarer den unge mand.

Farmoren beder ham om, at mærke på gulerødderne. Han stikker hånden ned og mærker, hvordan guleroden nu er helt blød.

”Prøv at skrælle ægget” siger farmoren.

Stadig uforstående, gør han som han får besked på. Da han får taget skrællen af ægget, er det et meget hårdkogt æg, der er tilbage.

Til sidst beder farmoren ham om at smage på kaffen. Han smiler, da han bliver mødt af den velkendte smag, “hvad vil du med alt det her?”

Farmoren forklarer, at hvert af disse genstande, har fået præcis samme påvirkning. De har mødt den samme modstand, i form af det kogende vand. I lige lang tid. Dog reagerer de vidt forskelligt. Guleroden var stærk og hård, da den kom i det kogende vand. Nu er den blød og svag. Ægget var skrøbeligt og sårbart. Nu, efter en tur i det kogende vand, er det fast og hårdt. De kværnede kaffebønner er dog helt anderledes. Det var ikke kaffebønnerne, der blev ændret, men vandet, der blev ændret af bønnerne.

”Hvilken er du?” sluttede farmoren.

 Hvordan er kulturen i jeres team?

  • Som en gulerod – Er I stærke og hårde, men svækkes af den modstand, som  I møder?
  • Som et æg – Er I skrøbelige og sårbare, men hærdes unødigt af jeres udfordringer?
  • Som kaffebønner – Er I stålsatte på, at I kan påvirke jeres omgivelser i en god retning?

Når robusthed er et kollektivt anliggende er især tre ting afgørende ift. ansvar.

  1.  Ledelse har et klart ansvar ift. at sikre de rette rammer og arbejdsbetingelser
  2. Vi har hver især et ansvar i at sætte sunde grænser og kommunikere disse, så andre kan agere efter dem
  3. Vi har et ansvar for hinanden som kolleger ift. at støtte, hjælpe og bakke hinanden op

Bemærk, at alle tre er afgørende. Ikke en, ikke to, men alle tre. På samme tid.

Lægger vi ansvaret fra os, ender vi som gulerødder eller æg, hvilket da er ærgerligt, når nu vi har potentialet til at være som kaffe.

Mere robusthed men i fællesskab

“Pres, pres, pres. Arbejdslivet i Danmark minder mig om en bil, der kører 130 på motorvejen, men kun i fjerde gear. Overophedet og i for mange omdrejninger med alt for mange, der har det skidt og alt for få, som virkelig trives. Det koster menneskeligt og det koster på virksomhedernes bundlinjer.”

Sådan skriver Mads Bab i artikel på POV International, som du kan læse her.

FOREDRAG

Mere robusthed tak – men i fællesskab!

Et foredrag om alt det vi i fællesskab kan gøre for løse vanskelige faglige udfordringer ,og de muligheder vi har for at realisere spændende potentialer sammen.

eBog til gratis download:
7 principper om udvikling af kollektiv robusthed

eBogen uddyber grund forudsætningerne for arbejdet med kollektiv robusthed og præsenterer 7 principper, som vi mener, er afgørende for at arbejdet med mental robusthed både foregår forsvarligt men også effektivt.

2018-08-30T06:07:36+00:00