Mindre styring og mere ledelse i Region Hovedstaden med Hjalte Aaberg

Jeg har været så heldig at blive inviteret til kaffe af Hjalte Aaberg mens Hjalte stadig var administrerende direktør i region Hovedstaden.

I podcasten taler Hjalte og jeg om hans visioner for ledelse, om de dilemmaer og udfordringer, der er forbundet med ledelse i en politisk styret organisation.

Vi taler om hvordan, man sikrer mindre styring og mere ledelse. Vi reflekterer i podcasten begge over selvorganisering og de såkaldte TEAL organisationer som Fredric Laloux beskriver i den enormt succesrige bog Fremtidens Organisation.

Baggrunden for snakken med Hjalte Aaberg er at vi i 2018 og 2019 er i gang med et redskabsorienteret lederudviklingsforløb for lederne i Region Hovedstadens Center for Sundhed. Vi drøfter dilemmaer i ledelsen af en politisk organisation, hvor man på den ene hånd er nødsaget til at styre organisationen med retningslinjer og kontrolinstanser mens på den anden hånd leder efter løsninger til at håndtere udfordringen med en organisation, der i stigende grad frustreres af selvsamme styring og kontrol.

Fredric Lalouxs pointer er interessante af den simple årsag, at de peger på nogle radikalt anerledes måder at sikre bæredygtige organisationer. I sin essens handler det om at gøre organisationer til et sted, hvor mennesker trives og ikke bare præsterer. Et sted der frisætter menneskers potentialer – både det individuelle og det kollektive.

Fredric Laloux præsenterer et håbefuldt bud på organisationen som et sted, hvor man har erkendt, at den er så meget mere end den ledelse, der er sat til at styre den. Et sted, hvor kollektiv handlekraft og ikke lederens gennemslagskraft er det, der bringer den videre.

Hvordan skaber man sådan en TEAL organisation – en organisation med mindre styring og mere ledelse – hvor starter man?

Snakken med Hjalte gjorde mig klogere på især en ting. Man kan ikke implementere sig til en TEAL organisation. Fredric Lalouxs tanker er ikke en opskrift, der kan lægges over en organisation.

Fra et pragmatisk ståsted handler det især om at fjerne de forhindringer, der spænder ben for en meningsfyldt hverdag. En hverdag hvor vi gør det godt og har det godt.

For mig står det også klart hvor meget mod det kræver og hvor bevidst især ledelsen bliver nødsaget til at agere.

Jeg tror dog ikke vi kan tænke os til den bevidsthed. Vi må handle os til den. Igennem små tiltag, små eksperimenter og små justeringer må vi blive bedre til at fremme den kollektive intelligens og handlekraft.

Det er det Hjalte Aaberg og jeg taler om i denne podcast.

Abonner på Gnist podcast

Region Hovedstadens Center for Sundhed (CSU) har sat kursen mod mere ledelse og mindre styring. Afsættet er bl.a. Fredric Lalouxs tanker om TEAL, selvorganisering og helhedstænkning.

Læs med i vores artikel fra POV International

Læs mere

Vores rådgivning går langt videre end blot at håndtere forandring, men tilbyder ved hjælp af ny viden, empirisk forskning, skarpe indsigter og konkrete værktøjer et mere holistisk alternativ til at sikre performance og trivsel.

LÆS MERE HER

2018-11-08T13:42:12+00:00